Günümüz iş dünyasında çalışan bağlılığı, sadece maaş ve yan haklarla değil, kişisel ve profesyonel gelişim fırsatlarıyla da şekilleniyor. Özellikle de değişen dünyada çalışanların kendilerini yeni becerilerle donatması ya da mevcut becerilerini sürekli geliştirme ihtiyacı da bu konuyu destekler nitelikte. Kurumların, çalışan bağlılığını sağlamak konusunda eğitim ve gelişim fırsatlarına odaklanması artık kaçınılmaz.
Çalışan deneyimi trendleri konusunda Qualtrics tarafından hazırlanmış olan 2025 Employee Experience Trends Report içerisindeki çok anlamlı verilerden bazıları da bu konuya ait. Örneğin bu rapora göre çalışanlar kendilerini geliştirme imkânı sunan şirketlerde daha mutlu ve uzun vadeli çalışmaya eğilimli. Peki, eğitim ve gelişim çalışan bağlılığını nasıl etkiliyor?
Bu yazımızda ilgili araştırmadan bazı önemli verileri sizlerle paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda Enocta ürün ve hizmet vizyonuna yansımalarına da değineceğiz.
Kurumların pek çoğu aslında organizasyonlarını öğrenen organizasyon kültürüne dönüştürmeye çalışıyor. Nitekim söz konusu araştırma raporu verilerine göre, öğrenme ve gelişim fırsatları sunan şirketlerde çalışan bağlılığı %30 daha yüksek. %70 oranında çalışan, yeni beceriler kazandıran iş yerlerinde daha uzun süre kalmayı tercih ediyor. Bu nedenle şirketlerin, çalışan gelişimine yatırım yaparak sürekli öğrenmeyi teşvik eden bir kültür oluşturması kritik bir unsur olarak dikkat çekiyor.
Değişen dünyaya uyumda, yeni becerilerin kazanılması önemli bir başlık. Araştırma, beceri kazandırma programları uygulayan şirketlerde işten ayrılma oranının diğer kurumlara göre %25 daha düşük olduğuna vurgu yapıyor. Rapora göre, çalışanların %55’i, gelişim fırsatı bulamadığında yeni iş arayışına giriyor. Bu durum, yetenek yönetimi stratejilerinde çalışanlara sürekli gelişim fırsatları sunmanın kritik olduğunu gösteriyor.
Liderlik gelişim programlarının da çalışan bağlılığı sağlamak konusunda önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu rapor da bu bilgiyi destekler veriler içeriyor. Örneğin araştırmaya göre, liderlik gelişim programları, çalışan memnuniyetini %40 artırıyor. Yöneticilerin gelişime destek olduğu organizasyonlarda, çalışanlar 2 kat daha bağlı hissediyor. Şirketlerin yalnızca bireysel eğitimlere değil, yöneticilerin gelişimine de yatırım yapması gerekiyor.
Uzun yıllardır konuşulan kişiselleştirmiş öğrenme, yapay zeka teknolojileriyle birlikte başka bir noktaya evrilmiştir. Yapay zeka destekli eğitimler, platformlar, raporlar, çalışanların bireysel ihtiyaçlarına göre gelişim yolculuklarını optimize etmek açısından oldukça önemli. Araştırma verilerine göre kişiselleştirilmiş öğrenme platformları kullanan şirketlerde çalışan bağlılığı %35 daha yüksek. Yetenek zekası platformları, çalışanlara özel eğitim içerikleri sunarak gelişim sürecini hızlandırıyor.
Qualtrics raporuna göre, çalışanların en çok önem verdiği gelişim fırsatları:
• Yetkinlik bazlı eğitimler (özellikle de yeni dünya becerileri, veri analitiği, dijital yetkinlikler vb.)
• Mentorluk ve koçluk programları
• İş başında öğrenme deneyimleri
• Kariyer yol haritalarının netleştirilmesi
Öneri: Şirketler, çalışan bağlılığını artırmak için gelişim süreçlerini kişiselleştirilmiş, veri odaklı ve yapay zeka destekli organize etmek zorundalar.
• Çalışan bağlılığı, doğrudan eğitim ve gelişim fırsatlarıyla bağlantılı.
• Beceri kazandırma, liderlik gelişimi ve yapay zeka destekli öğrenme platformları, çalışanların şirkete olan sadakatini güçlendiriyor.
• Şirketlerin, gelişim odaklı bir kültür oluşturarak hem çalışan memnuniyetini artırması hem de yetenekleri elde tutması artık bir zorunluluk.
Tüm bu bilgilerin ışığı altında Enocta, yaptığı çalışmalarda ve geliştirmelerde çalışan bağlılığına katkıyı ön planda değerlendirmektedir. Yetenek Zekası Platformu olma yolundaki vizyonu da yine bu süreçlerin önemli gelişmelerini ve ihtiyaçlarını kapsayacaktır.
• Kişiselleştirilmiş öğrenme platformları (Platform kişiye özel öneriler, Udepa ile bireysel gelişim planlama)
• Yapay zeka tabanlı öğrenme çözümleri (Yapay Zeka eğitim asistanı, Udebot ile yapay zeka destekli aksiyon önerileri)
Yetenek zekası platformları, çalışanların mevcut becerilerini analiz eder, gelişim alanlarını belirler ve kişiselleştirilmiş öğrenme yolları oluşturur.
• Beceri kazandırma programları (Enocta Katalog ile beceri odaklı gelişim programları, Udepa ile beceri odaklı gelişim planlama, Udepa ile beceri odaklı sertifika yönetimi)
Yetenek zekası platformları, çalışanlara doğru becerileri kazandırarak kurumdaki kariyer fırsatlarını artırır ve işten ayrılma oranlarını azaltır.
• Liderlik gelişim programları (Enocta Katalog ile liderlik gelişim programları)
• Yöneticilerin gelişime destek olduğu organizasyonlar (Udepa ile yöneticilerin gelişim planlama süreci desteği, Udepa ile mentorluk)
Yetenek zekası platformları, yöneticilere veri odaklı geri bildirim sağlayarak çalışanların gelişim yolculuklarını daha iyi desteklemelerine yardımcı olur.
• Yetkinlik bazlı eğitimler (veri analitiği, dijital yetkinlikler vb.) (Enocta Katalog ile yeni dünya becerileri)
• Kariyer yol haritalarının netleştirilmesi (Udepa ile kariyer yönetimi)
Yetenek zekası platformları, çalışanların kariyer gelişim yollarını görünür kılar ve doğru eğitimleri zamanında sunarak yetkinliklerini güçlendirir.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.