COVID-19 pandemisi ile birçok yeni kavram hayatımıza girdi. Pandemi süresince pek çok şirket, üniversite ve kuruluş, ofis çalışmalarını ve eğitimleri hibrit çalışma sistemi ile ev ortamına taşıdı. Pandemi önlemlerinin hafiflemeye başlamasıyla kuruluşlar, çalışanları için yeni çalışma modellerini devreye soktu. Geçtiğimiz iki yıl içinde çok sayıda işyeri, kuruluş ve üniversite; çalışma ortamları, kampüsleri için uzaktan ve yüz yüze çalışma seçeneklerini bir arada kullanmak üzere hibrit çalışma modeline geçme planlarını açıkladı. Bu çalışma modeli çok geçmeden kuruluşlar tarafından sıkça kullanılmaya başlandı. Gelin, birçok kuruluşun verim aldığı hibrit çalışma sistemini detaylı bir şekilde inceleyelim.
Hibrit çalışma düzeni, remote ya da home office çalışmadan farklı olarak uzaktan ve ofiste çalışmanın karışımını içerir. Hibrit çalışma; aylık iş döneminin belirli günlerinde ofiste, belirli günlerinde ise uzaktan çalışma düzenini ifade eder. Bu model ile işyeri artık yalnızca fiziksel ofisin dört duvarı arasında değil; evde, ortak çalışma alanlarında ve ofiste çalışanlardan oluşan bir ekosistem hâline gelir. Ekip üyeleri yapmaları gereken işe bağlı olarak çeşitli konumlar arasında geçiş yapabilirler.
Hibrit çalışma sistemine geçen birçok şirket, bu çalışma düzeninden verim aldı. Her şirket farklı bir hibrit çalışma yöntemi kullansa da sık tercih edilen ve verim alınan birkaç tema bulunuyor. Bu temalar çalışanlara evden veya üretken olabilecekleri herhangi bir yerden çalışma imkânı tanır. Hibrit çalışma sisteminde en popüler modeller olan uzaktan çalışma öncelikli, esnek, ofisten çalışma öncelikli ve sabit hibrit çalışma modellerini inceleyelim.
Uzaktan Çalışma Öncelikli Model: Bu model, profesyonellerin geleneksel ofis ortamı dışında çalışmasına olanak tanır ve çalışma daha çok uzaktan gerçekleştirilir. Model, işin başarılı bir şekilde yürütülmesi için çalışmanın belirli bir yerde yapılmasına gerek olmadığı kavramına dayanır. Bu model ile çalışanlara uzaktan çalışmanın ağırlıkta olduğu, ofis içi çalışma seçeneğini de içeren bir paket sunulur.
Esnek Model: İş birliği ve ekip çalışması gerektiren sektörlerde sıkça tercih edilen esnek modelde, çalışanların haftada birkaç kere ofiste çalışması gerekir. Modeli tercih eden bazı firmalar ofiste çalışma günlerinin seçimini çalışana bırakırken bazı firmalar bu günleri kendileri belirler.
Ofisten Çalışma Öncelikli Model: Bu modelde çalışmanın büyük kısmı ofiste gerçekleştirilir. Ofis, çalışma ortamı için ilk seçenek olsa da uzaktan çalışma hâlâ bir seçenektir ve belirli günlerde ofis dışında çalışılabilir.
Sabit Hibrit Çalışma Modeli: Sabit hibrit çalışma modelinde ise hangi grupların ne zaman ofiste ne zaman evde çalışacağı, şirket tarafından belirlenir ve bu düzen sürekli uygulanır. Böylece hem çalışan hem firma iş planını bu doğrultuda gerçekleştirir.
Hibrit çalışma, etkili bir şekilde uygulandığında beraberinde birçok avantaj getirebilir. Bu faydalara kısaca değinecek olursak:
Eğer çalışanlar arasında örgütsel bağlılık ve ortak amaç duygusu azalırsa bu durum hem çalışanlarda üretkenliğin düşmesine hem şirket gelirlerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle hibrit çalışmada mutlaka çalışan ile iletişimin güçlü olması gerekir. Çalışanlar yaşadıkları sorunları hızlıca çözebilmeli ve sorularına cevap bulabilmelidir. Ayrıca çalışanların birbirleriyle iletişimlerinin de aksamaması ve iş birliğinin bozulmaması gerekir. Bunların yanı sıra yüz yüze veya sanal bir ekip oluşturmak, çalışanları mutlu eden etkinlikler düzenlemek ya da kendilerini önemli hissetmelerini sağlayan konulara yatırım yapmak da işyeri kültürünü oluşturmaya yardım edebilir.
Hibrit çalışma sisteminin doğru bir şekilde hayata geçirilebilmesi için şirketlerin dikkat etmesi gereken çeşitli adımlar bulunur. Bunlara kısaca değinelim.
İyi bir hibrit çalışma sistemi kurmak için çalışanlarınızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için yapmanız gereken yeni bir sisteme geçmeden önce onların fikirlerini dinlemektir. Çalışanlardan edinilen fikirler ile işletmenize en uygun altyapıyı seçebilirsiniz.
Hibrit çalışma sisteminin en önemli unsurlarından biri; tüm çalışanların; iletişim kurmak ve işlerini etkili bir şekilde yürütmek için ihtiyaç duydukları teknolojik araçlara kolay ve eşit bir şekilde erişebilmelerini sağlamaktır. Bu noktada mevcut ekipmanların yeterliliğini iyi değerlendirmeli ve gerekli durumda yeni teknolojik araçlara yatırım yapmalısınız.
Çalışanların çeşitli dosya ve eğitimlere de hızlıca ulaşması için bulut tabanlı sistemleri tercih edebilirsiniz. Bulut tabanlı sistemler, iletişimden dosya paylaşımına ve görev yönetimine kadar her şeyin tek çatı altında yapılmasını sağlar. Böylece çalışanlar istedikleri zaman gerekli bilgiye kolayca ulaşabilir.
Bunların yanı sıra çalışanların ne zaman işyerine geleceklerini takip edebilmek için ofis programlarını kullanabilirsiniz. Böylece hangi çalışanın ne zaman ofiste olacağını bildiğiniz için işyeri trafiğini de kontrol edebilirsiniz.
İşyerinde hibrit çalışma sistemini uygularken ofis alanı tasarımınızın üretkenliği ve çalışanların elde tutulmasını nasıl etkileyeceğini düşünmeniz gerekir. Ofiste daha az personel olması ve daha fazla çevrim içi toplantı yapılması, ofis içindeki alanların daha etkin kullanılmak üzere yeniden tasarlanabileceği anlamına gelir. Ofisi, çalışanları motive edecek şekilde yeniden tasarlayarak çalışan verimini artırabilir ve alan tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Hibrit çalışma sisteminin uygulanmasında çalışan geri bildirimlerinin toplanması büyük önem taşır. Çalışanlara hem işyerinde hem uzaktan çalışırken karşılaştıkları zorluklar, hangi noktalarda iyileştirme yapılabileceği ve karşılaştıkları belirli günlük engeller hakkında sık sık danışılmalısınız. Böylece sistem çok daha sağlıklı ilerler.
Son yıllarda sıkça tercih edilen hibrit çalışma modeli, birçok sektörde yüksek verim elde edilmesini sağlıyor. Siz de işyerinizde hibrit çalışma modelini tercih ederek yeni çalışma düzenine uyum sağlayabilir, çalışan verimini ve şirket gelirlerinizi artırabilirsiniz. Bunun için çalışanlarınızın beklentilerini iyi analiz edebilir, geri bildirimlere özen gösterebilir ve çalışma ortamınızı iyileştirebilirsiniz. Bu süreçte çalışanlarınızın duygu durumlarını kontrol edebilmelerine yardımcı olabilmek için Hibrit Yaşamda Duyguyu Düzenleme eğitiminden yararlanabilirsiniz.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.