Karma eğitim, farklı öğrenme araçlarının bir arada kullanılmasını ifade eden bir terim. Bu araçlar sınıf içi ve web tabanlı eğitimler, performans desteği, ev ödevleri, formal ve informal çözümler gibi öğrenme metotlarından oluşan verimli bir süreçtir.
Karma eğitim ile çalışanlarınıza, farklı araçların bütün bir şekilde kullanıldığı etkin eğitim deneyimi sunabilirsiniz. Enocta’nın hazırladığı karma tasarımda, sınıf içi veya web tabanlı eğitimlerin yanı sıra, e-kitaplar, ses dosyaları, mobil ortamlardan erişilebilen destek materyalleri, makaleler gibi çok sayıda eğitim aracı da destekleyici ekipman olarak kullanılabilir. Yeni bilgiler ve beceriler kazandırmak için öncelikle yüz yüze eğitim, iş başında öğrenme şekilleri gibi öğrenme yöntemleri tercih edilir. Daha verimli bir çalışma ortamı ve başarıya daha çabuk ulaşmak amacı ile birden fazla yöntemin birleştirilerek kullanılır.
Doğru uygulandığında faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Çalışanın eğitim için zaman tasarrufu yapıp kendine ve işine daha çok vakit ayırmasını sağlar, eğitim için ayrılan bütçenin daha düşük olması ve yüksek verim beklentisi ihtiyaçlarını karşılar.
Eğitimden daha fazla yarar sağlamak için teknolojik yatırımlar yapılır. Sanal sınıfların, asenkron gelişim araçları ve farklı teknolojik cihazların kullanılması gibi etkileri vardır.
Daha çok kullanılan sınıf içi eğitim yaklaşımı birçok durumda optimal değildir. Katılımcıların yeni bilgilere gerçek bir ortamda ulaşmadan akılda tutmaları çok zordur. Her içerik sınıf içi eğitim ile öğrenmeye uygun olmadığından farklı öğrenme teknikleri ile o dersler desteklenmelidir.
Eğitimcilerin ve katılımcıların aynı zamanda ve aynı lokasyonda eğitime ulaşmaları hem ekonomik değildir hem de iş ve özel hayatlarını olumsuz etkiler. Sınıf içi eğitim için belirli bir süre ve katılımcı sayısı beklemek gerekebilir. Bu kaybı ortadan kaldırarak bilgiye ihtiyaç anında ulaşımını sağlar.
Karma eğitim yöntemi, daha çok sayıda eğitimi, daha fazla çalışana, farklı zaman ve mekanlarda aynı anda ulaştırabilme ihtiyacından doğmaktadır. Sınıf içi eğitim ve e-öğrenmenin birleştirilmesinden; senkron/asenkron öğrenim modelleri içeren bir program hazırlanır.
Amaçlanan kişinin konu içeriğini kavrayabilmesi, kendi kendine yeterli hale gelebilmesi, iş performansının yükselmesi olduğundan karma öğrenme, informal öğrenme yöntemlerini de destekler. Bu yöntem ile çalışanların günlük rutinleri arasında kendi ihtiyaçlarına göre bilgiye ve eğitime istedikleri anda ulaşmalarına yardımcı olacak araçlar geliştirilir.
Dört farklı metodun harmanlanmasıyla bu eğitim modelini şöyle tanımlayabiliriz:
ABD Çalışma Departmanı’na göre, iş yerindeki öğrenmenin yüzde 70’i informal olarak yani kitap, makale okuma, iş arkadaşlarının deneyimlerini birbirleriyle paylaşması yoluyla gerçekleşiyor. Sadece yüzde 30 eğitim için sınıf içi eğitimler, seminerler ya da kursları tercih ediyor.
Bunun için öncelikle eğitim hedeflerinizi belirlemeniz gerekir.
Tek bir hedefi olan bir eğitim programında, birebir ve uygulamalı anlatım gerektiren eğitim programları için sınıf içi eğitim veya koçluk gibi tek bir eğitim metodunu kullanmak yeterli olabilir.
Belirlenen amaç doğrultusunda birden fazla hedef olabilir. Öncelikle bilgilerin öğrenilmesi, pratik yapılması ve sonrasında hem öğrenilenlerin tekrarı hem de koç tarafından desteklenmeleri gibi birden fazla öğeyi gerektiren eğitsel amaçlar birden fazla eğitim yaklaşımına da gereksinim duyar.
Karma eğitim her koşulda uygulanabilecek bir teknik gibi görünse de bu her zaman doğru bir tercih olmayabilir. Tek bir yaklaşım kullanılan eğitim programının yönetimi ve takibi, daha komplike verilerin takibine göre daha kolay ve daha az maliyetli, dolayısıyla, karma eğitim için istenen hedefi iyi analiz ederek bu amaca göre karar vermek gerekir. Kurumsal dünyada bu yaklaşım, daha kompleks bilgi ve becerilerin geliştirilmesinin hedeflendiği uzun vadeli eğitim programlarında tercih edilmektedir.
Analiz süreci tamamlandığında edinilen verilere göre eğitim programında kullanılacak yaklaşım ve araçlar belirlenir.
Karma eğitimin gerekli olduğu durumda hangi yöntemlerin birlikte kullanılacağı seçilmelidir. Tartışma gruplarından, simülasyon ve oyunlara, sınıf-içi eğitimlerden, iş başında öğrenmeye kadar bir arada kurgulanabilecek belki yüzlerce yöntem vardır ve önemli olan birbiriyle uyumlu bilgileri pekiştirme, uygulama imkanı sunacak yöntemler birlikte kullanılmalıdır.
Doğru seçim yapabilmek için iki temel konu göz önünde bulundurulmalıdır:
Karma eğitim planlamada en faydalı yöntem, “öğrenen merkezli” bir yaklaşım oluşturmaktır. Oluşturulma aşamasında bileşenler, öğrenenin kişisel yapısına göre seçilirken aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
Enocta, değişen iş ihtiyaçlarını ve çalışan beklentilerini karşılayacak karma eğitim modelleri konusunda, daha verimli bir eğitim modeli tasarımı ile kurumların başarısını artırmak için altyapı ve içerik desteği sağlamakla birlikte:
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Referanslar:
Jennifer Hofmann’ın “Blended Learning” başlıklı ASTD Infoline makalesinden alıntı yapılmıştır.
Skillsoft Eğitim Direktörü, Dorman Woodall’ın “Blended Learning Strategies: Selecting the Best Instructional Method” isimli yazısı ve Skillsoft’un “Guide to Designing Effective Blended Learning Programs” isimli el kitabından derlenmiştir.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.