Günümüzde sürdürülebilir büyümeyi önemseyen kurumların birçoğu tamamen online veya hibrit akademi projelerini hayata geçirerek büyük gelişim ve değişim yolculuğuna dâhil olmaya başladı. Bir işletmeyi başarıya götüren temel unsurlardan biri olan çalışanlara, kurum kültürünün öğretilmesi titizlik ve süreklilik gerektiren bir aksiyondur. Bu eğitimler, gerekli bilgilerin çalışanlara hızlı ve verimli bir şekilde aktarılmasına ve çalışanların öğrendiklerini uygulamalarına olanak tanıyarak onları orta/uzun vadede başarıya hazırlar. Çalışanlara gelişim konusunda fırsat eşitliği sağlanması, kendilerini daha değerli hissettirdiği için şirkete olan bağlılıklarını da artırır.
Kurumlar, akademi bünyesinde eğitimlerini atölye çalışmaları, seminerler ya da konferanslar gibi seçeneklerin yanı sıra dijital öğrenme araçlarının kombinasyonundan yararlanarak da gerçekleştiriyor. Modern teknolojilerin kullanılmasıyla eğitim programları giderek sürükleyici deneyimler hâline gelmeye başladı. Böylelikle bilgi ve deneyimlerin çalışanlara hem etkili hem de verimli bir şekilde aktarılması kolaylaştı.
Kurumsal akademi, bir kurumun hedeflerine giden yolda kendi çalışanlarına, iş ortaklarına ya da müşterilerine eğitim vermek için oluşturduğu resmî bir platformdur. Çalışan bağlılığını artırırken işveren markasını da güçlendiren bu çalışmalar sayesinde kurumsallığınıza önemli ölçüde ivme kazandırmak mümkündür.
Kurumların ihtiyacı özelinde oluşturulan akademiler, çalışanlara teknik konularda bilgi ve deneyim aktarırken aynı zamanda onların iletişim, problem çözme veya liderlik gibi yönlerinin gelişmesi için de çalışmalar yapar. Bugün artık çoğu işveren, çalışanlarının ne bildiklerinden ziyade hangi yetkinliklere sahip olduklarına odaklanıyor. Günümüzde kurumların profesyonelce inisiyatif alabilen ve bir kurum içinde olumlu değişime yönlendirici, efektif kararlar alabilen çalışanlara ihtiyacı artıyor.
Kurumsal akademi, kurumların hem genel öğrenme süreçleri hem de gelişim stratejisinin farkındalığı için önemli bir oluşumdur. Çalışanların yeni şeyler öğrenmesi, var olan becerilerini geliştirmesi, sektörel bilgiler edinmesi ve şirket girişimlerinden haberdar olması adına harika bir fırsat sunar, iş ortamında yenilikçiliği ve yaratıcılığı da teşvik eder. Her seviyedeki çalışanların bu akademiden nasıl faydalanabileceklerini anlaması ve bunu değerli bir kaynak olarak görmesi önemlidir. Doğru planlama ve uygulamayla hayata geçirilen akademi yapılandırmanız, şirketinizin günümüzün sürekli değişen iş ortamında rekabet edebilmesine destek olacaktır.
Kurumsal akademi kurmadan önce kendinize şu soruyu sormalısınız: Eğitim akademimin neyi, ne zaman başarmasını istiyorum? Hedeflerinizin ölçülebilir, spesifik, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı olması gerektiğini unutmayın. Kurumunuz için 1-2 ya da 5 yıllık hedefleri belirledikten sonra zamanla gerçekleştirilebilmeleri için bunları rahatlıkla yönetilebilir parçalara ayırmaya gayret edin. Örneğin; amaçlarınız arasında iki yıllık sürede verim ve başarı vadeden bir online akademi projesini hayata geçirme niyetiniz varsa bunun için neler yapabileceğinizi özetleyen planın işlediğinden emin olun. Mini el kitapları, çevrimiçi modüller gibi çeşitli eğitim materyalleri hazırlamanın yanı sıra ilgi çekici oturumlar sunabilecek bir dijital yapıyı sisteminize dahil etmeyi deneyebilirsiniz.
Bu bölümde akademilerin nasıl kurulabileceğine yönelik maddelerle size rehberlik edebilecek bir kaynak hazırladık.
Girişiminizin başarıya ulaşmasında kurum içi iletişimin yaşamsal bir rol oynadığını aklınızdan çıkarmayın. Kurumsal bir akademinin şirket amacına hizmet edebilmesi için sorumluluklarının ve hedeflerinin açıklığa kavuşturulması gerektiği unutulmamalıdır. Örneğin; online akademi varlığı tek başına yeterli değildir, stratejik plan anlaşılır olmalı ve kurumun amacıyla doğrudan örtüşmelidir. Ekip üyelerinin rol ve sorumluluklarını net bir şekilde anladığından emin olun. E-posta üzerinden gerekli güncellemelerle ya da video konferanslar ve online toplantılar gibi diğer iletişim seçenekleriyle kat ettiğiniz ilerleme hakkında herkesi bilgilendirin.
Her kurumsal akademi, hedef kitlesi özelinde ihtiyaç ve genel amaçları karşılayacak nitelikte donanımlı bir yönetim yapısıyla oluşturulmalıdır. Bu tip oluşumların başarılı olabilmeleri için güçlü bir liderliğe ve etkili bir yönetim yapısının desteğine ihtiyaçları vardır. Bu girişim ya İK veya satın alma birimine ya da üretim gibi kuruluştaki farklı bir departmana rapor verse de yönetsel yapının uygulanabilir bir şekilde oluşturulması gerekir.
Stratejik planlama ve süreç boyunca üst yönetimin desteği olmadan başarıya ulaşmak oldukça zordur. Bu tip oluşumların amaçlarının yalnızca eğitim sağlamaktan ibaret olmadığı, stratejik planlama ve tüm süreçte üst yönetimin taahhüdünün gerektiği unutulmamalıdır. Programın başarıya ulaşması adına paydaşların iyimser bir tutumla birlikte çalışması önemlidir. Sevdiğiniz ve iletişiminizin güçlü olduğu kişilerle daha kolay iş birliği sağlayabileceğinizden dolayı ortaklıklar geliştirirken buradan başlayabilirsiniz.
Yola çıkarken liderler ve çalışanlarla kapsamlı analiz çalışmaları yapmak, nerede ve nasıl fayda yaratacağınızı görebilmek adına önemli bir adımdır. Çalışanların rolleri, aldıkları eğitimleri işlerinde ne derece aktif kullanabilecekleri ve eğitime haftalık çalışma programları arasında ne kadar zaman ayırabilecekleri konusunda hem fikir olduktan sonra gelişim programını oluşturmayı denemelisiniz. Böylelikle öğrenmenin işe aktarılmasına önemli ölçüde katkı sağlamış olursunuz.
Kurumsal akademi yönetmenin bir parçası olarak hizmet verilen birim veya fonksiyon yöneticileriyle yakın temas hâlinde olmak ve akademiye dahil olan her çalışanı bir müşteri olarak görebilmek çok önemlidir. Tüm değişikliklere hızlı adapte olabilmek, stratejiler konusunda güncel olabilmek, kurumsal akademinizin başarılı kalması için kilit noktadır.
Kurumsal akademilerin sürdürebilir büyümeye destek olmak gibi önemli bir misyonu vardır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en temel sorun, yetenekleri keşfetmek ve geliştirmek olarak karşımıza çıkıyor. İşverenlerden sıklıkla işittiğiniz “Verdiğim iş ilanına binlerce başvuru olsa da istediğim yetkinlikte birisini bulamadım.” söylemi her geçen gün yaygınlaşmaya başladı. Kurumlar da artık kendi yeteneklerini çoğunlukla giriş seviyesinden kendileri yetiştirme yoluna gitmeye başladılar.
Kurumsal akademi kurmak ve ilerletmek konusunda kurumlar, alanında uzman iş ortaklarıyla iş birlikleri yapmayı verimlilik sebebiyle tercih ediyor. Gerek akademinin yönetileceği ve aksiyonların takip edilebileceği bir altyapı, gerekse verilecek eğitimlerin yöntemi ve içeriği konusunda uzmanlıklarına güvendikleri kurumlarla bu yolda beraber yürüyorlar.
Bu kapsamda sizi, ülkemizde ve yurtdışında birçok başarılı akademi çalışmasına imza atmış ve uluslararası ödüller almış Enocta’nın e-öğrenme çözümleri ile tanışmaya davet ediyoruz. Bir Kurumsal akademinin en temel ihtiyacı olan Öğrenme Yönetim Sistemi’ni bu linkten inceleyebilir, uyarlanabilir öğrenmeyi destekleyen yüksek düzeyde eğitimsel içerikleri yakından deneyimleyebilir, kurumunuza Enocta çözümleri ile değer katmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.