M.Ö. 535 ile 475 yılları arasında İzmir’de, Efes’te yaşamış olan ünlü düşünür Herakleitos’un hepimizin bildiği ve oldukça doğru bir sözü var;
Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir.
Herakleitos
Gerçekten de öyle.
Geçtiğimiz 30 yılda kişisel bilgisayarlar, internet ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle yaşadığımız değişimi göz önünde bulundurduğumuzda, bu sözün bir kez daha ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. ‘Daha ne olabilir ki?’ dediğimiz her anda, farklı bir değişim, hayatta karşılaştığımız bazı deneyimleri baştan aşağı değiştirebiliyor.
Geçtiğimiz 10 yılda bize bunu hangi teknolojilerin yaşattığına baktığımızda, Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Bulut, Sanal Gerçeklik ve Blok Zinciri gibi, her biri gelecek onlarca yılı etkileyecek teknolojileri görüyoruz. Peki bu teknolojilerin hayatımızda bugün yarattığı değişimler ve öğrenme deneyimleri neler?
Tam da bu yüzden ki, küresel yetenek açığı 2018 verilerine göre son 12 yılın zirvesinde bulunuyor. Yine bu verilere göre, Türkiye, %66 ile en çok zorlanan altıncı ülke konumunda bulunuyor. Peki, önümüzdeki yıllarda eğitim sektörünü etkileyen öğrenme deneyimleri nasıl değişecek, eğitim profesyonelleri olarak bizler bu değişikliklere nasıl hazırlanmalı, kurumlarımızı nasıl yönlendirmeliyiz?
Tabi ki bu değişimden ötürü eğitim alan kişilerin davranışları değişiyor, bu değişim de hem eğitim içeriklerine hem de öğrenme deneyimlerine yansıyor. Peki bu alanda gelecekte bizi nasıl değişiklikler bekliyor?
Kurumların yeni yetenek açıkları yaşamaması ve kendilerini geleceğe daha kolay hazırlaması için yetenekleri içeriden geliştirmesi ve çalışanlarının yeni dünyaya hazırlanmasına yardımcı olması gerekiyor.
Bu noktada teknolojinin gelişimine ayak uydurmak isteyen kurumlardaki eğitim profesyonelleri, ekip liderleri ile daha yakın çalışmalı ve kurumlardaki ekiplerin öngördükleri değişime yönelik kurumsal eğitim programları hazırlamalılar.
Ancak bu durumun ötesinde, eğitim profesyonelleri kurumlarını ve kendilerini, bilgi ve becerilere sahip olma becerisi ile donatmalılar. Kendini değiştirme ve düzenli olarak geliştirme becerisine sahip olan kurumlar, hem yetenek açıklarını daha kolay kapatabilir hem de geleceğe daha kolay hazırlanabilir.
10 Nisan tarihinde 22. Eğitimciler Zirvesi’nde gerçekleştirdiğim Geleceğin Öğrenme Deneyimleri ve Öğrenme Anları isimli sunumuma Slideshare üzerinden göz atabilir, indirebilirsiniz.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.